Bemærk at overholder du ikke de nye regler, risikerer du bødestraf allerede ved første overtrædelse.
Overholder du ikke den øgede oplysningspligt kan forbrugernes fortrydelsesret blive forlænget i helt op til 12 måneder, og du risikerer at skulle betale både forsendelses- og returneringsomkostninger samt at kunden ikke er bundet af aftalen. Derudover kan du ikke kræve refusion for en eventuel værdiforringelse.
Fra d. 13. juni har forbrugeren 14 dage til at meddele webshoppen, at han/hun har fortrudt købet. Fra den dato hvor forbrugeren har givet besked, har forbrugeren yderligere 14 dage til at returnere varen.
Den erhvervsdrivende har fra den dag, hvor forbrugeren har meddelt, at købet er fortrudt, 14 dage til at give pengene retur. I tilfælde hvor der er konkret formodning om en værdiforringelse af returvaren, kan den erhvervsdrivende afvente modtagelsen, før købesummen refunderes.
Det er nu muligt for forbrugeren at fortryde købet efter, at varen er taget i brug med det forbehold, at forbrugeren hæfter for en evt. værdiforringelse, som skyldes testning ud over, hvad man ville gøre i en fysisk butik. Det er op til den erhvervsdrivende, at bevise værdiforringelsen.
Går en vare i stykker eller forsvinder under transporten i forbindelse med en returnering, er det ikke længere dig som webshopsejer, der bærer risikoen. Det er nu forbrugeren selv, der bærer risikoen for varen, indtil den er returneret til din webshop.
Har din kunde fx valgt ekspreslevering mod ekstra betaling og fortryder købet, har du kun pligt til at tilbagebetale beløbet, som det under normale omstændigheder havde kostet at sende varen.
Med den nye lovændring har du ikke længere pligt til at refundere betalingsgebyret fra Nets, som forbrugeren har betalt i forbindelse med købet.
Læs mere om den nye forbrugeraftalelov på e-mærkets hjemmeside: FAQ om den nye forbrugeraftalelov eller på FDIH’s hjemmeside: FDIHs guide til nye forbrugerregler.
Er du medlem af e-mærket, kan du kontakte deres hotline på tlf. 44 85 85 94, hvis du har spørgsmål om den nye forbrugeraftalelov.
”Lov om forbrugeraftaler” kan læses på Retsinformation.dk.